Kennisdossier brainstormen.

Of het nu gaat om innoveren, beter samenwerken of nieuwe producten ontwikkelen, een brainstorm is vaak de eerste stap in een nieuwe richting. ZOIS Verandermanagement & bedrijfsontwikkeling begeleidt brainstormsessies en traint professionals om zelf effectieve brainstorms te leiden.

Brainstorm beginselen

Het voordeel van brainstormen is dat je als groep meer bedenkt dan alleen. Het doel van de sessies is om een maximaal aantal mogelijkheden, ideeën, opties en oplossingen te genereren. Met de juiste aanpak kom je als team tot een creativiteit die je bedrijf verrijkt.

Brainstorming, oorspronkelijk ‘to think up’ genoemd, werd voor het eerst benoemd in 1941 door Alex Osborn (advertising executive). Hij vond dat traditionele vergaderingen creatieve, innovatieve ideeën beperken. Zijn beginselen zijn nog steeds van toepassing:

 • Alle ideeën zijn welkom, geen kritiek
 • Ga voor grote aantallen ideeën
 • Bouw verder op elkaars ideeën
 • Bemoedig wilde, overdreven ideeën

Hoe leid je al die creativiteit nou in goede banen? En hoe zorg je dat er daadwerkelijk concrete acties uit voortkomen? Daar is Ivor Sijsling voor, als moderator van brainstormsessies en als trainer voor professionals die zelf sessies willen leiden.

ZOIS Highlights.

Lees meer over brainstormen:

Dooddoener Top 10

Dooddoeners zijn de gedachten die bij ons opkomen waardoor er geen ruimte meer is voor innovatie, creativiteit en verbetering. Een selectie van mijn favorieten:

 1. “We doen het altijd al zo!”
 2. “Dat kost toch te veel”
 3. “Het is niet ons probleem”
 4. “Dat heb ik 2 jaar geleden al geroepen”
 5. “Dat is niet mogelijk”
 6. “We moeten gewoon beter werken”
 7. “Er is vast een reden dat we het niet anders doen”
 8. “Als hij(meestal de baas) nou niet, zo of zo, had beslist dan…”
 9. “We hebben er geen tijd voor”
Laatste brainstormnieuws.

Meer informatie?

Neem gerust contact op!

Verstuur